top of page

Pitali smo profesore i kolege koje filmove svaki psiholog treba da pogleda!

Dugo iščekivani raspust i još iščekivanije leto je konačno došlo i sada je pravo vreme da se odmorimo i prepustimo uživanju. Leto je doba tokom kojeg imamo puno vremena za sebe, pre svega za gledanje filmova i čitanja knjiga, te je TraNSfer upitao profesore i studente sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kojih 5 filmova i knjiga preporučuju studentima psihologije tokom ovog vrelog leta. U prvom postu biće objavljeni filmovi dok će u narednom biti objavljenja lista knjiga.

Docent Jasmina Pekić, čije je polje zanimanja psihologija obrazovanja kao i psihologija darovitosti i sposobnosti, poznata je kao veliki filmofil i osoba sa istančanim ukusom za sedmu umetnost. Neretko na Filozofskom fakultetu organizuje tribine posvećene filmu i njegovom odnosu sa psihologijom, na kojiima dolaze istaknuti autori srpske kinematografije među kojima su Vuk Ršumović, Goran Radovanović i dr. Filmovi koji su ostavili snažan utisak na nju i koje toplo preporučuje svima, pogotovo studentima su sledeći :

1. “Les quatre cents coups” (Četristo udaraca) iz 1959. čuvenog francuskog reditelja Fransoa Trifoa. 2. "Ryan's Daughter" (Rajanova kći) u režiji Dejvida Lina. 3. “The Man Who Would Be King” (Čovek koji je želeo da bude kralj), režija Džon Hjuston. 4. “What's Eating Gilbert Grape” (Šta izjeda Gilberta Grejpa?), remek delo Lasa Halstroma. 5.”My Left Foot” (Moje levo stopalo), režija Džim Šeridan uz maestralnu glumu Danijela Dej Luisa koja je nagrađena oskarom.

Vanredni profesor Ivana Mihić, stručnjak u oblasti razvojne psihologije i psihologije porodice i roditeljstva, na svojim predavanjima često daje preporuke filmova u kojima se mogu videti zanimiljivi porodični odnosi kako bi studenti što lakše uvideli i bolje razumeli gradivo i procese unutar porodice. Veliki je ljubitelj crtaća, i često spominje da crtaći imaju veliku ulogu u razumevanju dečijeg ponašanja, jer da bi mogli bolje da razumemo decu i njihovo ponašanje moramo da pratimo šta je kod njih popularno . Njene sugestije su sledeće :

1. “Boyhood” (Odrastanje) 2. “Angela's Ashes” (Anđelin pepeo) 3. “Riding in the car with boys” (Momci mog života) 4. “Saving Mr. Banks” (Spasavanje gospodina Benksa) 5. Before sunset/Before midnight/Before sunrise (Pre svitanja/ Pre ponoći/ Pre zalaska sunca) sjajna trilogija Ričarda Linkletera.

Doktorand Milica Lazić je usmerena na istraživanja iz oblasti rezilijentnosti i subjektivnog blagostanja. Pored ljubavi prema statistici gaji i ogromnu ljubav prema filmu, te je imala jako težak posao u odabiru pet filmova. Iako se njenih top10 filmova ne nalaze na ovom spisku, smatrala je da je ovom prilikom važnije da preporuči one filmove koje, prema njenom mišljenju, svaki student psihologije treba da pogleda pre nego što završi studije:

1. “Mon Roi” (My king – Moj kralj) 2. “Shine” (Sjaj) 3. “Jagten” (The Hunt - Lov) 4. “I Daniel Blake” (Ja Danijel Blejk) 5. “Close to Eden” (Urga)

Apsolvent psihologije Marko Nikolić veliki je poštovalac sedme umetnosti. U inflaciji kvalitetnih tv serija i dalje prednost daje filmovima, kako igranim tako i dokumentarnim, te smatra da filmska umetnost nije u krizi osvrćući se na bum koji su napravile vanameričke kinematografije u poslednjoj deceniji. Ipak, za ovu priliku predložio nam je pet klasika iz pet različitih žanrova američke, britanske, sovjetske i italijanske kinematografije.:

1. „Mulholland drive“ (Bulevar zvezda) 2. „Come and see“ (Idi i gledaj) 3. „Life of Brian“ (Brajanovo žitije) 4. „Cinema Paradiso“ (Biosokop Paradiso) 5. „Apocalypse Now“ (Apokalipsa sada)

Jovanu Kovač, studentkinju master studija, kolege smatraju najkompetentnijim filmofilom njene generacije. Ona nam preporučuje sledeća ostvarenja :

1. „Vertigo“ (Vrtoglavica) 2. „12 Angry men“ (12 gnevnih ljudi) 3. „Requiem for a Dream“ (Rekvijem za snove) 4. „The Experiment“ (Eksperiment) 5. „The Tenant“ (Stanar)

Docent Veljko Jovanović se u svom profesionalnom i privatnom životu bavi sa toliko puno stvari da je i njegovim najbližim saradnicima teško da ga opišu. Ono što je za njega karakteristično jeste da uspeva da različite oblasti međusobno poveže i približi studentima kroz istorijsku, socijalnu, kros-kulturalnu, pa i umetničku perspektivu. U toliko mu taj zadatak lakše polazi za rukom budući da su mu velike strasti gledanje filmova, skupljanje slika, fotografija i predmeta od metala. Budući da je, kako on navodi “svaki film psihološki” bilo mu je teško da ponudi listu od samo pet filmova namenjenih studentima psihologije. Njegova lista filmova je sledeća:

1. „Festen“ (Proslava) 2. „Happy people : A Year in the Taiga“ (Srećni ljudi : Godina u Tajgi) 3. „Bir Zamanlar Anadolu'da“ (Bilo jednom u Anatoliji) 4. „Short Term 12“ (Privremeni dom) 5. „Winter’s Bone“ (Zima do kostiju)

filmovi

FOLLOW ME
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Instagram - White Circle
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
ARCHIVE
bottom of page